Green and Grey Blog

Online Μεσιτεία: Εξέλιξη προς το καλύτερο;

κουμπια κοινοποιησης

Φάνης Κιόσης

Η εξέλιξη της μεσιτείας με την πάροδο του χρόνου είναι κάτι που αναλογίζομαι συχνά και με απασχολεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το 2015 και μετά. Η ραγδαία εισβολή του διαδικτύου στη ζωή μας και η διευκόλυνση που παρέχει στους χρήστες του έχει οδηγήσει αμέτρητα επαγγέλματα στο περιθώριο. Μεγάλος αριθμός επαγγελματιών έχασαν το τρένο της εξέλιξης με αποτέλεσμα οι τρόποι που παρείχαν -και ακόμα παρέχουν- τις υπηρεσίες τους να φαίνονται σχεδόν προϊστορικοί, ενώ οι πελάτες τους φυσικά προτιμούν τον ανταγωνισμό που θα τους κάνει την δουλειά ευκολότερα, γρηγορότερα και φθηνότερα μέσω του διαδικτύου. 

Ήδη έχουν ξεπηδήσει κάποιες εταιρίες που παρέχουν μεσιτεία μέσω διαδικτύου. Υπόσχονται δηλαδή αγορά και αντίστοιχα πώληση ακινήτου από τον υπολογιστή χωρίς ταλαιπωρία και χρονοβόρες διαδικασίες, και φυσικά όλα αυτά από την άνεση του σπιτιού σου. Αναζητώντας λίγο αυτές τις νέες διαδικασίες, αντιλήφθηκα ότι στην ουσία αναλαμβάνουν τις νομικές διαδικασίες και τον νομικό έλεγχο του συμβολαίου, προκαταβάλλοντας κάποια χρήματα σαν αμοιβή. 

Περίπου η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: ανεβαίνει το ακίνητο στο site της εταιρίας, όπου ο ενδιαφερόμενος καταθέτει την προσφορά του και δέχεται μετά την αντιπροσφορά του ιδιοκτήτη. Είναι όμως αυτό μεσιτεία; Αυτό κάνουμε στην πραγματικότητα; Δε νομίζω… Έχω την αίσθηση ότι όλο αυτό μοιάζει περισσότερο με δικηγορική εταιρία, η οποία αναρτά στο site της ακίνητα. 

Κατά τη γνώμη μου, το να αφαιρούμε τελείως το ανθρώπινο στοιχείο από την μεσιτεία είναι εξαιρετικά πρόωρο, είτε βρίσκεσαι από την πλευρά του αγοραστή, είτε του πωλητή. Πιθανότατα να ισχύει το ίδιο ακόμα και από την πλευρά του μεσίτη. Σε καμία περίπτωση δεν υπερασπίζομαι αυτή τη θέση, επειδή με συμφέρει ή για να πολεμήσω την εξελικτική πορεία του κλάδου μας. Ούτως η άλλως δεν μπορώ να το κάνω γιατί κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την εξελικτική πορεία των πραγμάτων. Δεν μπορεί να σταματήσει κανείς οτιδήποτε μας εξελίσσει και μας πάει πολλά βήματα παρακάτω. Το ερώτημα όμως είναι αν στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει όντως εξέλιξη που διευκολύνει και εξυπηρετεί καλύτερα. 

Ένα δεδομένο που έχουμε από την εμπειρία μας είναι ότι τουλάχιστον το 90% των συμφωνιών που κλείνουμε, πολύ δύσκολα θα προχωρούσε χωρίς την άμεση διαχείρισή των πωλητών μας. Αυτό σημαίνει πως στη μέση δύο πλευρών με αντικρουόμενα συμφέροντα υπάρχουν άνθρωποι με ανεπτυγμένα soft skills, ενσυναίσθηση και συγκεκριμένη διαχείριση, που ξέρουν τι πρέπει να πούνε, πότε και σε ποιόν. Πάντα εξηγούμε στους πελάτες μας πως ακόμα και η χρήση μιας λανθασμένης λέξης μπορεί να θέσει τη συμφωνία σε κίνδυνο. Θα έτρεμα στην ιδέα πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι δύο αυτές πλευρές θα μιλούσαν απευθείας μεταξύ τους. Βέβαια αυτός ο κανόνας έχει εφαρμογή μόνο σε περιπτώσεις μεσιτών και μεσιτικών εταιριών που κάνουν όντως τέτοιου είδους διαχείριση και διαπραγμάτευση, χωρίς να μεταφέρουν απλά πληροφορίες.

Κατά πόσο ένας αγοραστής θα έκανε την επιλογή του από φωτογραφίες; Κατά πόσο ένας πωλητής θα ήταν σίγουρος πως το ακίνητό του θα προωθούνταν σωστά από φωτογραφίες; Δεν είναι όλα τα ακίνητα για φωτογράφιση περιοδικού, όπως κατά καιρούς τυχαίνει όλοι να βλέπουμε σε διάφορα sites. Αντιθέτως υπάρχουν «διαμάντια» που δεν φαίνονται και δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε δέκα φωτογραφίες. Είναι σημαντικό και για τις δυο πλευρές να υπάρχει ένας άνθρωπος που ξέρει να φωτίσει πτυχές και ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει ένα ακίνητο, οι οποίες δεν είναι εμφανείς από την πρώτη ματιά. Η αγορά ενός ακινήτου στην ουσία αλλάζει τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου. 

Τα παραπάνω ερωτήματα είναι μερικά μόνο από εκείνα που έρχονται κατά νου όταν ακούω για μεσιτικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου. Είναι όμως και άλλες πολλές λεπτομέρειες που έχουν τη σημασία τους και προκύπτουν συνεχώς μέσα από την δουλειά. Με άλλα λόγια, η δουλειά ενός μεσίτη δεν είναι ο έλεγχος και η γραφειοκρατία. Η δουλειά μας έχει να κάνει με την ανθρώπινη διαχείριση και με την -καλώς εννοούμενη- πώληση . Έχει να κάνει ακόμα με την ενσυναίσθηση και τη διαχείριση συναισθημάτων φόβου, ελπίδας ή δισταγμού. Ακόμα και με εγωισμούς, που σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν στην επιφάνεια για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. Πώς όλα αυτά, λοιπόν, μπορούν να καλυφθούν πίσω από μια οθόνη; 

Σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα να φανώ αναχρονιστικός ή κατά της εξέλιξης. Είναι δεδομένο ότι την τεχνολογική εξέλιξη δε μπορεί να την σταματήσει κανείς. Απλά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν πιστεύω ότι μια εξέλιξη σε τέτοιο επίπεδο υπηρεσίας που συσχετίζεται άμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα μπορεί να πετύχει. Η στιγμή αυτή θα έρθει και η Green & Grey θα είναι εκεί, πρωτοπόρος σε αυτήν την εξέλιξη.

Είναι όμως ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο…