Green and Grey Blog

To Real Estate στη νέα κανονικότητα

κουμπια κοινοποιησης

Φάνης Κιόσης,  Co-Founder & Spirit  της Green & Grey

Αγωνιώδης ερώτηση συνεργατών, φίλων, ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και μεσιτικών γραφείων, πως θα πάει η αγορά ακινήτων και τι μας επιφυλάσσει η εποχή μετά το δύσκολο κομμάτι της πανδημίας.

 

Σε πρώτη φάση να πούμε ότι η κατάσταση είναι προφανώς “μουδιασμένη”. Ο κόσμος είναι επί μήνες κλεισμένος στο σπίτι, χωρίς να έχει ιδιαίτερη όρεξη να επισκεφθεί ακίνητα ή να συναντήσει κόσμο. Βέβαια, τα τηλεφωνήματα απλού ενδιαφέροντος δεν σταμάτησαν ποτέ. Γεγονός λογικό, εξαιτίας της αυξημένης online αναζήτησης το διάστημα, όπου όλοι βρισκόμασταν σε έναν καναπέ με το κινητό ανά χείρας.

 

Η εμπειρία του πρώτου κύματος της καραντίνας μας έδειξε ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής για τους αγοραστές. Για την ακρίβεια, έναν μήνα μετά το άνοιγμα ξεκίνησαν και τα πρώτα συμβόλαια. Χρόνος λογικός, καθώς μέσα σε αυτόν τον μήνα προηγήθηκαν οι υποδείξεις των ακινήτων στους ενδιαφερόμενους, συνυπολογίζοντας φυσικά το χρόνο διαπραγμάτευσης.

 

Τις πρώτες μέρες κατά το άνοιγμα της αγοράς τον Ιανουάριο, παρατηρήσαμε μια πιο ζεστή ανταπόκριση του κόσμου σε σχέση με την πρώτη επάνοδο. Είδαμε αγοραστές αποφασισμένους να προχωρήσουν σε αγορά χωρίς να επιδιώκουν να χρονοτριβήσουν ή να παρουσιάζουν σημάδια δισταγμού. Οι κλήσεις ενδιαφέροντος παρέμεναν και παραμένουν αρκετές - έως πολλές τολμώ να πω - και ελπίζω ότι στο προσεχές διάστημα θα αυξηθούν. Εφόσον φυσικά παραμείνει “ανοιχτή” η κατάσταση.

 

Σε αυτό το σημείο, βέβαια, θα πρέπει να προσέξουμε κάτι που εξηγούμε πάρα πολύ καιρό σε φίλους, ιδιοκτήτες, πωλητές, εργολάβους και ανακαινιστές. Κίνηση υπάρχει. Και η άποψη μου είναι ότι θα συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό το ίδιο γεγονός είναι που γεννά αυτόματα ευκαιρίες για όλους να πετύχουν πωλήσεις. Οι σύγχρονοι αγοραστές ξέρουν πλέον αρκετά καλά τις τιμές της αγοράς. Συνεπώς, το ακίνητο που θα επιλέξουν να αγοράσουν θα πρέπει να βρίσκεται στις τιμές της αγοράς. Δύσκολα θα δώσει κανείς 10 ή 20 χιλιάδες παραπάνω απλά και μόνο γιατί ο ιδιοκτήτης είναι ανένδοτος ή του λείπουν τόσα χρήματα. Σε μια εποχή όπου όλα βρίσκονται online, δεν είναι καθόλου δύσκολο για τον καθένα να ψάξει, να συγκρίνει και να εξακριβώσει κατά πόσο ένα ακίνητο αξίζει την τιμή που ζητείται.

 

Από την αντίπερα όχθη, την πλευρά δηλαδή των εν δυνάμει αγοραστών ή επενδυτών, θα έλεγα πως εκείνοι που προσδοκούν πτώση τιμών, θα απογοητευτούν. Αν εξαιρέσουμε κάποια ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση, τα οποία και παρουσιάζουν μια μικρή πτώση τιμών κατά τόπους, τίποτα άλλο δεν δείχνει να έχει παρόμοια πτωτική τάση. Η προσωπική μου γνώμη σύμφωνα με τον παλμό της αγοράς, είναι ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν και προ-υγειονομικής κρίσης. Μάλιστα, εκτιμώ πόσο όσο η κατάσταση θα βελτιώνεται φαινομενικά στην αγορά, τόσο οι τιμές των ακινήτων θα αυξάνονται με μικρό ρυθμό, σύμφωνα και με την έντονη αύξηση του 2019 και μετά. Με λίγα λόγια, τη στιγμή που μιλάμε το timing είναι ευνοϊκό.

 

Όσον αφορά, τους μεσίτες με τους οποίους πολύ πιθανόν αρκετοί από εσάς να έχετε έρθει σε επαφή για τυχόν συνεργασίες, αυτό που θα πρότεινα είναι να εξακριβώσετε την τεχνογνωσία, την ικανότητα και τον επαγγελματισμό που τους χαρακτηρίζει. Μην σπεύδετε να ακούσετε οποιονδήποτε που μπορεί να βρίσκεται στον κλάδο και να σας καθοδηγήσει προς τη λάθος κατεύθυνση, λόγω συμφερόντων ή έλλειψης γνώσεων στο αντικείμενο. Πως θα φιλτράρετε; Με τις σωστές ερωτήσεις θα μπορέσετε να καταλάβετε αν υπάρχουν οι κατάλληλες γνώσεις και η εμπειρία πίσω από τα λόγια που θα ακούσετε και όχι με κριτήριο αν πρόκειται για εκείνα που εσείς θέλατε να ακούσετε. Χρειάζεται ειλικρίνεια για να πορευτείτε με ρεαλισμό σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα δεν θα οδηγήσουν κανέναν πουθενά. Όταν λοιπόν θα βρείτε έναν επαγγελματία καταρτισμένο, τότε ναι, μη διστάσετε να τον εμπιστευτείτε. Για τον απλό λόγο ότι δεν γίνεται όλοι να γνωρίζουμε τα πάντα. Με άλλα λόγια; Tο γνωστό σε όλους μας “Έκαστος στο είδος του!”.

 

Συμπερασματικά, θα ανακεφαλαιώσω λέγοντας ότι οι καιροί που διανύουμε είναι σίγουρα περίεργοι. Το ευχάριστο όμως είναι ότι, παρά τις δυσκολίες που βρίσκονται γύρω μας, οι πωλητές που είναι εντός της αγοράς, οι υποψήφιοι αγοραστές που θα πάψουν να ονειρεύονται “σκοτωμένα ακίνητα - ευκαιρίες”  αλλά και oι μεσίτες που ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους με μπόλικο τρέξιμο, ειλικρίνεια και συνέπεια, είναι εκείνοι που δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.