Green and Grey Blog

Τόλμησε να είσαι ευγενής, είναι cool

κουμπια κοινοποιησης

Φάνης Κιόσης,  Co-Founder & Spirit  της Green & Grey

Οι αξίες μιας εταιρίας είναι, προφανώς, οι αξίες των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Με βάση αυτό, λοιπόν, δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από κάτι άλλο.

Προφανώς δεν μειώνουμε την σημαντικότητα των αξιών που θα ακολουθήσουν, απλά υπάρχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία για την συγκεκριμένη εντός της ομάδας.

Θεωρούμε ότι στοιχεία της μπορούν να υπάρξουν σε οτιδήποτε. Στην συμπεριφορά μας, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στην σχέση μας με τα ζώα και το περιβάλλον, στις συμφωνίες μας, στις καθημερινές μας συναλλαγές, ακόμα και στον ανταγωνισμό. Η ευγένεια είναι στάση ζωής που αφορά οτιδήποτε απαιτεί την παρέμβασή μας, ακόμα και έμμεσα, όντας απλά μέλος μιας ομάδας.

Η ευγένεια, ή η απουσία αυτής, φανερώνει άμεσα, μέσα σε δευτερόλεπτα, την ψυχική κατάσταση του καθενός. Όταν στις δεκάδες συναντήσεις με συνεργάτες, πελάτες, ανταγωνιστές ή απλούς γνωστούς παρατηρώ αγενή ή επιθετική συμπεριφορά χωρίς ιδιαίτερο λόγο, αντιλαμβάνομαι αμέσως ότι έχω να κάνω με άνθρωπο που δεν είναι καλά μέσα του. Ότι υπάρχει μια ανισορροπία.

Το χειρότερο απʼ όλα είναι ότι, στην εποχή μας, ο φωνακλάς, ο τσαμπουκάς, ο “παίρνω αυτό που με συμφέρει” ακόμα και αν δεν είναι σωστό, θεωρείται ο μάγκας, ο δυνατός και ο επιτυχημένος. Ενώ, την ίδια στιγμή, ο ευγενής και ήρεμος θεωρείται ο αδύναμος, ο χαμένος και αυτός που σκύβει το κεφάλι.

Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα. Χρειάζεται τρομερή εσωτερική ισορροπία και μεγάλη δύναμη ώστε να ακολουθείς το σύστημα αξιών σου ακόμα και όταν δεν σε συμφέρει έχοντας ως γνώμονα την ευγένεια. Για εμάς ο τραμπούκος είναι ο αδύναμος, αυτός που αλλάζει το σύστημα αξιών του όπως τον συμφέρει, αυτός που ρίχνει ευθύνες οπουδήποτε αλλού εκτός από τον εαυτό του και θεωρεί ότι κέρδισε απλά και μόνο επειδή φωνάζει. Αυτός είναι που χρειάζεται βοήθεια στην πραγματικότητα.

Ο παραπάνω συλλογισμός ανάγεται ακόμα και στον ανταγωνισμό. Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια αγορά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ανταγωνιστούμε εκεί έξω, να παρουσιάσουμε τις υπηρεσίες μας, να κάνει το ίδιο ο ανταγωνισμός και ο αποδέκτης να επιλέξει αναλόγως. Χωρίς ψέματα όμως, χωρίς παραπλάνηση, χωρίς πισώπλατες μαχαιριές είτε στον πελάτη είτε στον ανταγωνισμό. Υπάρχει λόγος που η άμιλλα λέγεται ευγενής.

Απαιτεί, λοιπόν, μεγάλη συνειδητοποίηση, εσωτερική ηρεμία και σιγουριά να καταφέρεις να είσαι ευγενής απέναντι σε όλους. Από την οικογένεια μέχρι τον άγνωστο που δεν είναι τίποτα να του δώσεις προτεραιότητα, κι ας είναι από αριστερά, ή την κυρία που τρέχει να προλάβει το ασανσέρ κι εσύ περιμένεις... δεν επιταχύνεις να εξαφανιστείς. Πρέπει να είσαι δυνατός χαρακτήρας.

Ο ευγενής είναι ο δυνατός. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, να θαυμάζουμε την ευγένεια και να δείχνουμε συμπόνοια στην αγένεια. Όχι το αντίστροφο.

 

Η Ευγένεια είναι Cool