Green and Grey Blog

Πώς θα θέλατε να είναι ο μεσίτης του μέλλοντος;

κουμπια κοινοποιησης

Εταιρεία Ερευνών - Ierax Analytix

Το μεσιτικό γραφείο «Green & Grey» σκιαγραφεί το μέλλον του κλάδου του

Μία πρωτότυπη έρευνα δημιούργησε η μεσιτική μας εταιρία «Green & Grey», προσπαθώντας να σκιαγραφήσει μέσα από τις απόψεις του κοινού της πόλης το μέλλον του κλάδου μας.

Στην έρευνα, την οποία υλοποίησε η γνωστή εταιρεία ερευνών «Ierax Analytix» αποτυπώνεται αρχικά η μέτρια εντύπωση που έχει το κοινό της πόλης για τα μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται εντός της. Συγκεκριμένα, η βαθμολόγηση της συνεργασίας μαζί τους διαμορφώνεται στα 3.2/5 αστέρια, τη στιγμή που μόλις το 38% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι οι μεσίτες προσπάθησαν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση κατά τη διάρκεια της πώλησης.

Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σχετικά με το εάν θα συνεργάζονταν οι Θεσσαλονικείς με μεσίτες που ασχολούνται ευκαιριακά με τον χώρο του Real Estate. Μόλις το 45% των ερωτώμενων απάντησε θετικά, με το ποσοστό να μειώνεται ακόμα περισσότερο στις ηλικίες κάτω των 45,  οι οποίες θεωρούν ότι οι μεσίτες πρέπει να έχουν τη μεσιτεία ως βασικό αντικείμενο δραστηριοποίησης, προκειμένου να υπάρχει ο χρόνος, η διάθεση, η ενέργεια και η αναγκαία τεχνογνωσία.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον εύρημα εντοπίζεται στη άρνηση των νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με το επάγγελμα του μεσίτη. Συγκεκριμένα, το 82% των ερωτώμενων απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τη μεσιτεία στο άμεσο μέλλον, με το ποσοστό να ξεπερνά το 90% στους συμμετέχοντες κάτω των 34 ετών. «Τα ποσοστά αυτά υποδηλώνουν την αρνητική εντύπωση που έχουν διαμορφώσει οι νέοι για το επάγγελμά μας, αν και πρόκειται για έναν κλάδο με ανοδική τάση και σημαντική προοπτική για το μέλλον. Ποσοστά, που έρχονται σε αντιδιαστολή με την εικόνα και την άποψη που έχει ο κόσμο στο εξωτερικό, όπου το επάγγελμα του μεσίτη είναι συνυφασμένο με τον επαγγελματισμό, τη σοβαρότητα, την οικονομική εξέλιξη και τοποθετείτε στις πρώτες επιλογές», σχολιάζει ο Φάνης Κιόσης, ένας από τους δημιουργούς της «Green & Grey».

Ποιες προσδοκίες, όμως, για τον κλάδο των μεσιτών έχουν οι συμμετέχοντες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θεωρεί τα ακίνητα ως την πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον; Πώς σκιαγραφούν έναν καλό μεσίτη;

Το 56 % των ερωτώμενων, με περισσότερη ένταση στους νέους, επιθυμεί έναν μεσίτη που θα κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, θα είναι στο πλευρό του σε όλη τη διαδικασία και θα διαθέτει εκτός από τον επαγγελματισμό την ευγένεια και τη διάθεση που απαιτείται. Η πλειοψηφία θεωρεί, μάλιστα, ότι είναι ένα επάγγελμα που ταιριάζει σε ανθρώπους με ωραίες προσωπικότητες, επαγγελματισμό και «soft skills».

«Φαίνεται πως οι πελάτες αναζητούν όχι απλά μεσίτες, αλλά ενδιαφέρουσες προσωπικότητες πωλητών. Ψάχνουν επαγγελματίες που δεν ενδιαφέρονται για την προμήθειά τους, αλλά για τους ίδιους, νιώθοντας πως είναι πραγματικά στο πλευρό τους και έχουν όλη τη διάθεση και την τεχνογνωσία για ένα αποτέλεσμα που θα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες τους. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του κλάδου μας και ο κοινός προσανατολισμός που πρέπει να έχουμε», συμπληρώνει ο έτερος δημιουργός της «Green and Grey» Γιώργος Κιόσης.

Credits:

Το ερωτηματολόγιο, τη συλλογή, την ανάλυση και την παρουσίαση δεδομένων ανέλαβε η «Ierax Analytix» σε συνεργασία και παραγγελία της μεσιτικής εταιρίας «Green & Grey». Τα 509 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν διαδικτυακά (από τις 18 μέχρι τις 25 Ιουλίου 2019 και από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2019) από άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, κάτοικους Θεσσαλονίκης.