Green and Grey Blog

Που Καταλήγει το Ατελείωτο Debate, της Αύξησης Τιμών στα Ακίνητα;

κουμπια κοινοποιησης

Green & Grey

Η συζήτηση γύρω από τις προσιτές τιμές ακινήτων και τις πιθανές λύσεις στις υψηλές τιμές δε σταματά.

Σαφώς, τα αποτελέσματα της εξέλιξης αυτή ανησυχούν πολλούς τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επαγγελματικών κλάδων.

Ποια είναι όμως η λύση;



Επειδή ξέρουμε ότι η απάντηση “έτσι είναι η αγορά, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι”, δεν σας αρκεί, σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας μία πιο λεπτομερή ανάλυση.

Σκοπός είναι να κατανοήσουμε ότι το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο από ότι θα θέλαμε να αποδεχτούμε και οι λύσεις όχι τόσο ξεκάθαρες ή βραχυπρόθεσμες.



Υπάρχουν πολλές γνώμες και οπτικές πάνω στο ζήτημα.

Κάποιες από αυτές λένε τα εξής:

●       Οι υψηλές τιμές οφείλονται στην έλλειψή προσφοράς ακινήτων. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή κάποιες περιοχές δεν έχουν τους πόρους για κάτι τέτοιο, ή επειδή σε μία περιοχή η κατασκευή νέων κατοικιών είναι δαπανηρή.

●       Η έλλειψη προσιτής στέγασης οφείλεται στην εισοδηματική ανισότητα όπου εδώ η λύση περιλαμβάνει την αύξηση των μισθών ή την παροχή άλλων μορφών οικονομικής βοήθειας που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να υπάρξει προσιτή  στέγαση.

●       Τέλος υπάρχει και μία άλλη ευρέως αποδεκτή άποψη, σχετικά με το ότι η αύξηση των τιμών των ακίνητών στην αγορά είναι ένα συστημικό πρόβλημα, κάτι το οποίο απαιτεί προφανώς και μία συστημική λύση.


 

Όλα τα παραπάνω μπορεί να περιέχουν ένα βαθμό αξιοπιστίας και αλήθειας, αλλά ίσως και όχι. Και ίσως κάποιο μέρος της λύσης να είναι η αύξηση μισθών, η παροχή βοηθημάτων και η αντιμετώπιση της ανισότητας σε διάφορα επίπεδα.

Όπως όμως είναι εύκολο να καταλάβουμε, όλη αυτή η προσέγγιση θα χρειαστεί χρόνια για να λειτουργήσει και σε έναν μεγάλο βαθμό δεν εξαρτάται από εμάς.

 


Άρα αν θέλεις να αποκτήσεις ένα δικό σου ακίνητο, ή να ξεκινήσεις να ασχολείσαι επενδυτικά με τον τομέα, η προσπάθειά σου, χρειάζεται να είναι ατομική.

Αν βασίζεσαι στο τι θα συμβεί στην αγορά, ή αν προσπαθείς να κάνεις προβλέψεις για το αν θα είναι καλύτερα ή όχι τα πράγματα σε κάποιον καιρό από τώρα, θα οδηγείσαι σε αδιέξοδο.

Επομένως, ο τρόπος να αποκτήσεις το ακίνητο που θέλεις, είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε να δημιουργήσεις τον προϋπολογισμό που χρειάζεσαι, ίσως να πάρεις κάποια ρίσκα και σίγουρα να συμβουλευτείς έναν ειδικό.

 

Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τους προβληματισμούς σου.

● Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 600 3600

● E-mail: info@greenandgrey.gr