Green and Grey Blog

Η φύση είναι το σπίτι όλων μας

κουμπια κοινοποιησης

Green & Grey

Ζούμε για να παράγουμε, να δημιουργούμε, να εφευρίσκουμε, να καταναλώνουμε ξεχνώντας πολλές φορές πως φιλοξενούμαστε σε ένα μέρος που απαιτεί τον σεβασμό και την αγάπη όλων μας. 

Πόσο συχνά αναλογιζόμαστε όμως το αντίκτυπο που έχει η ταχεία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στο περιβάλλον το οποίο φιλοξενούμαστε; Η εξέλιξη είναι βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης όπως και οι αλλαγές της τεχνολογίας που στόχο έχουν τη βελτίωση και την πρόοδο της καθημερινότητας μας. 

Όσο όμως ο άνθρωπος πλησιάζει όλα αυτά απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα σημαντικά. Την αξία του να σκέφτεται ότι όλα αυτά δεν θα υπήρχαν, δεν θα άλλαζαν και δεν θα αποτελούσαν επιτεύγματα αν δεν είχαμε το δεδομένο: το περιβάλλον που θα τα αποδεχόταν και θα τα φιλοξενούσε. 

Όταν αποφασίσαμε την επωνυμία της εταιρίας μας “Green & Grey”, σκεφτόμασταν τους συνειρμούς, τις σκέψεις και τα συναισθήματα στα οποία οδηγεί. Εταιρία Real Estate: σπίτια, κτίρια, οικοδομές, και χρώμα γκρι.  Τι αξία έχει όμως να ζεις στο σπίτι των ονείρων σου εάν δεν έχει κοντά του πράσινο; Φύση, περιβάλλον, καθαρός αέρας... ή αλλιώς ποιότητα ζωής. Αυτός είναι ο αρμονικός συνδυασμός ενός χρώματος που είναι συνυφασμένο με την κατασκευή και την ανάπτυξη και ενός άλλου που είναι συνυφασμένο με την ποιότητα της ζωής μας. 

Ποιότητα ζωής έχουμε όχι μόνο όταν φτιάχνουμε, αλλά και όταν φροντίζουμε και διατηρούμε όλα όσα έχουμε γύρω μας. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρούμε μέσα από το αντικείμενο της δουλειάς μας, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση επιστροφής στην φύση και σε περιοχές και σπίτια που χαρακτηρίζονται από πράσινο, με κήπους, αυλές ή σε κοντινή απόσταση από πάρκα και θάλασσα, εξασφαλίζοντας ένα διαφορετικό επίπεδο διαβίωσης. 

Μεγάλο μέρος των συμφωνιών που κάναμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αφορά ακίνητα στα προάστια της Θεσσαλονίκης, επιλέγοντας σπίτια εντός συγκροτημάτων με κήπους ή μεμονωμένων κατοικιών μέσα σε μεγάλες εκτάσεις πρασίνου. Παροτρύνουμε πολλές φορές τους πελάτες μας να προβούν σε τέτοιες επιλογές καθώς πρόκειται για περιοχές με λογικές τιμές, γιατί υπάρχει μια ανοδική, σταδιακή ζήτηση σε αυτές, που εξασφαλίζουν ένα επίπεδο διαβίωσης πολύ πιο ουσιαστικό, ειδικά για ανθρώπους που έχουν οικογένειες και θα απολαύσουν στο έπακρο μια τέτοια επιλογή. 

Παράλληλα είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες κατασκευές είναι ομολογουμένως περιβαλλοντικά πιο φιλικές και αυτές είναι παράμετροι, που αρκετοί αγοραστές εξετάζουν. Φυσικά ακόμα και σε ένα υπάρχον οίκημα, υπάρχουν πράσινες λύσεις και επενδύσεις που ίσως κοστίσουν αρχικά, αλλά μακροπρόθεσμα ωφελούν το περιβάλλον και την τσέπη μας. Ένα σπίτι που ανακαινίζεται οικολογικά όχι μόνο αυξάνει την αξία του, αλλά και εξοικονομεί ενέργεια, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε σίγουρη απόσβεση της επένδυσης. 

Επενδύοντας στη μόνωση του σπιτιού και σε ενεργειακά κουφώματα μειώνουμε την ανάγκη σε θέρμανση και ψύξη μέχρι και 75%. Επίσης μία καλή πρόταση είναι η επιλογή οικολογικών υλικών για το δάπεδο και τα υπόλοιπα δομικά υλικά καθώς και η επιλογή ηλεκτρικών συσκευών ενεργειακής κλάσης Α+, κάτι που εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη λειτουργία τους. Κάποιες από τις πιο άμεσες οικολογικές ενέργειες είναι επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και η αντικατάσταση του φωτισμού του σπιτιού με λάμπες LED. 

Σπίτια με τέτοιου είδους υποδομές αποτελούν πόλο έλξης καθώς διαθέτουν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας ή εναλλακτικές μορφές παροχής ενέργειας, μειώνοντας πολλές φορές και τις ετήσιες ή μηνιαίες δαπάνες.  

Στον κοινό σκοπό της προστασίας του περιβάλλοντος δεν πρέπει να παραλείπουμε και τις καθημερινές ατομικές μας υποχρεώσεις όπως την ανακύκλωση των απορριμμάτων μας, την εξοικονόμηση νερού και τροφίμων που καταναλώνουμε καθώς και την επιλογή της μετακίνησης μας: κινούμαστε όσο γίνεται πεζοί, με ποδήλατο ή μέσα μαζικής μεταφοράς

Όσο οι γενιές περνάνε βλέπουμε γύρω μας πιο ανεπτυγμένο το αίσθημα της περιβαλλοντικής συνείδησης και όσο αυτό αναπτύσσεται παρασύρει και τους υπόλοιπους τομείς και πτυχές της ζωής μας. Όλοι οι κλάδοι πρέπει να αναπροσαρμόζονται σε αυτές τις θετικές εξελίξεις που μας βελτιώνουν και ατομικά και συλλογικά σαν πολίτες και σαν ανθρωπότητα. 

Think Green.

Think Green & Grey.