Green and Grey Blog

Η αισιοδοξία είναι στάση ζωής

κουμπια κοινοποιησης

Φάνης Κιόσης,  Co-Founder & Spirit  της Green & Grey

Υπάρχει μία σκέψη, μία νοοτροπία, μία στάση που πλήττει ένα τεράστιο κομμάτι του κοινωνικού συνόλου. Είτε πρόκειται για επιχειρηματίες, είτε για τους πελάτες τους, είτε για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε μια υπηρεσία και εξυπηρετούν τον κόσμο, είτε υπαλλήλους που εργάζονται στις επιχειρήσεις των επιχειρηματιών που αναφέραμε πιο πάνω. Έχει πλήξει ακόμα και τους συγγενείς, τους γονείς, αλλά και φίλους ή γνωστούς μας.

Η μιζέρια.

Θεωρώ πως είναι στάση ζωής. Είναι η ματιά που προτιμούμε να έχουμε απέναντι σε οτιδήποτε μας συμβαίνει, ακόμα και στην επιτυχία. Είμαι σίγουρος ότι έχετε παρατηρήσει περιπτώσεις ανθρώπων που τα πράγματα τους πηγαίνουν καλά, ίσως και περίφημα, και εκεί που περιμένεις θα διακατεχονται από ευγνωμοσύνη για αυτό που τους συμβαίνει, πολλές φορές αιφνιδιάζεσαι με τη μίζερη αντίδρασή τους. Αντί να εκτιμούν αυτό που βιώνουν, αυτό που για κάποιον άλλο θα ήταν αληθινή ευτυχία, το αντιμετωπίζουν με καχυποψία και πολλές φορές αχαριστία.

Προσοχή!

Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που θέλουν να εξελίσσονται και να πετύχουν κάτι παραπάνω αύριο από αυτό που πέτυχαν σήμερα. Αυτό είναι μία υγιής προσέγγιση. Μπορεί να θες, όντως, να πετύχεις κάτι περισσότερο, αλλά αυτο δεν σημαίνει ότι δεν είσαι ευγνώμων γιʼ αυτό που πέτυχες ή σου συνέβη.

Αναφέρομαι σε αυτούς που σε κάθε λύση θα καταφέρουν να βρουν ένα πρόβλημα, σε κάθε θετική εξέλιξη θα ανακαλύψουν μία αρνητική, σε κάθε αλλαγή που θα υπάρξει θα καταφέρουν να βρουν έναν αόρατο εχθρό, μία θεωρία που υποβόσκει το κακό και μας την έχει στημένη το δόλωμα(!) που μας πετάξανε αυτή την φορά.

Είναι πραγματική δυστυχία να μην μπορείς να χαρείς με τίποτα.

Όταν συμβαίνει κάτι άσχημο μέσα στο γραφείο (πάντα συμβαίνει όταν έχεις να κάνεις με 20 πωλητές, με κάμποσες υποθέσεις ο καθένας), έχουμε “απαγορεύσει” να δηλητηριάζουν το μυαλό τους, αλλά και το δικό μας, με το δηλητήριο της μιζέριας.

Εκεί που είσαι στα ουράνια με μία μεγάλη πώληση που η προμήθεια είναι και μεγάλη, συμβαίνει κάτι, και ξαφνικά όλα μαύρα. Τα πάντα είναι, πλέον, μάταια. Αυτά συνήθως γίνονται κάτι Δευτέρες σαν τη σημερινή. Πάει η ημέρα, πάει η εβδομάδα, πάει ο κόπος!

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αυτά θα συμβαίνουν πάντα. Όποιος ονειρεύεται μια ζωή που όλα θα πηγαίνουν περίφημα και τα πάντα θα κυλούν ευνοϊκά είναι, προφανώς, γελασμένος. Η ζωή θα είναι πολύ σκληρή για αυτόν. Θα τον χτυπήσει τόσο δυνατά, που σύντομα θα τα παρατήσει γιατί δεν ήταν προετοιμασμένος για τα χτυπήματα που ήρθαν (και θα συνεχίσουν να έρχονται).

Η ανθρωπότητα μας απέδειξε πως ό,τι και να συμβεί είναι προετοιμασμένη να συνεχίσει να εξελίσσεται. Προσαρμόζεται και εξελίσσεται.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από τον COVID. Ένα σενάριο που πιστεύαμε ότι μπορεί να διαδραματιστεί μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά συνέβη στην πραγματικότητα. Κι όμως προσαρμοστήκαμε και επιστρέφουμε σιγά σιγά στην καθημερινότητά μας σα να μην έγινε τίποτα. Αισθάνομαι πως και εξωγήινοι να έρθουν, ένα μήνα μετά θα έχουμε προσαρμοστεί και θα επιστρέψουμε στην δουλειά μας σα να μην τρέχει τίποτα. Είναι μάταιο, λοιπόν, να αντιδρούμε με μιζέρια σε οτιδήποτε προκύπτει.

Στην εταιρεία μας έχουμε επιλέξει να αντιδρούμε θετικά σε ό,τι μας συμβαίνει. Δεν είναι ότι δεν έχουμε συναίσθηση του κακού που μας έρχεται και ότι δεν πονάει. Πονάει.. έχουμε, όμως, αποφασίσει ότι αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιʼ αυτό προχωράμε. Δεν το συζητάμε. Δεν κλαιγόμαστε. Για να απαλύνουμε την κατάσταση θα βρούμε ένα θετικό, έτσι για να υπάρχει.

Όταν ακουστεί η φράση “εντάξει, μάθαμε τουλάχιστον”, σημαίνει ότι ψάξαμε πολύ να βρούμε θετικό αλλά δεν βρίσκαμε. Έτσι όμως το ξεπερνάμε! Και πάμε παρακάτω. Και ξαφνικά το χθεσινό κακό εξαφανίστηκε γιατί σήμερα πετύχαμε κάτι καλό και μάθαμε κάτι με το χθεσινό πάθημα. Και η ζωή συνεχίζεται. Συνεχίζεται όμως με αισιοδοξία και ευγνωμοσύνη.

Αυτό το αντιλαμβάνεται όποιος συναναστρέφεται μαζί σου, αλλά κυρίως το βλέπει το υποσυνείδητό σου, που σου λέει ότι όλα πάνε καλά.

Και όντως θα πάνε.. αρκεί να συνεχίσεις. Με αισιοδοξία.